Διακοπή της κύησης

Ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις που μια εγκυμοσύνη δείχνει να είναι αξεπέραστο εμπόδιο, (διακοπή σχέσης-γάμου, λόγοι ηλικιακοί, κοινωνικοί και οικονομικοί.)

Αν βρίσκεσαι σε μια τέτοια κατάσταση…

Αν η εγκυμοσύνη φαντάζει για σένα ένα δύσκολο πρόβλημα…

Αν σου προτείνουν, σε πιέζουν, σε απειλούν να διακόψεις την κύηση… Αν νιώθεις να πνίγεσαι…

Αν χρειάζεσαι βοήθεια και στήριξη, είτε ψυχολογική είτε υλική… Πριν πάρεις την απόφαση, πρέπει να ξέρεις!

Το σώμα σου είναι μεν δικό σου, μέσα σου όμως μεγαλώνει μια άλλη ύπαρξη που έχει τα ίδια ακριβώς και ίσα δικαιώματα με εσένα! Μην του τα στερήσεις!

Να ξέρεις πως η επιλογή να συνεχίσεις την κύηση και να φέρεις στον κόσμο το παιδί σου, θα αποδειχθεί η πιο σωστή απόφαση της ζωής σου.
Τι είναι έκτρωση;

Έκτρωση ή άμβλωση είναι, όταν το έμβρυο θανατώνεται μέσα στη μήτρα της μητέρας του με τεχνητά μέσα, με σκοπό την αποβολή του πριν ολοκληρωθεί η κύηση.

Οι γυναίκες που υποβάλλονται σε έκτρωση αντιμετωπίζουν κινδύνους όπως: διάτρηση της μήτρας, ρήξη του τραχήλου, αιμορραγία, θρόμβωση και εμβολή, επιπλοκές από την αναισθησία, εμφάνιση προδρομικού πλακούντα, μελλοντική εξωμήτρια κύηση, ενδομητρίτιδα – σαλπιγγίτιδα, ενδοτραχηλίτιδα, πυελική φλεγμονή, δευτεροπαθή εμηνόρροια ή στείρωση.

Οι προαναφερθείσες επιπλοκές μπορούν να προκαλέσουν τέτοιες βλάβες, με αποτέλεσμα οι επόμενες επιθυμητές κυήσεις, να είναι προβληματικές κι επικίνδυνες.

Ενδομήτριες συμφύσεις, ανεπάρκεια εσωτερικού τραχηλικού στομίου, αυξημένη περιγεννητική νοσηρότητα και θνησιμότητα, συνεχόμενες αποβολές, πρώιμους και πρόωρους τοκετούς.

Το «Μετεκτρωτικό» Σύνδρομο

Αν καθίσει κάποιος σε ένα θάλαμο αναμονής χειρουργείου εκτρώσεων, θα παρατηρήσει στις αντιδράσεις των γυναικών σημάδια που μαρτυρούν τον βαθύ εσωτερικό τους πόνο. Οι αντιδράσεις αυτές μοιράζονται ανάμεσα στο θυμό και στη θλίψη.

Αν θελήσει λοιπόν κάποιος να κάνει μια έρευνα για τη συμπεριφορά και τη ψυχολογία των γυναικών που έχουν υποβληθεί σε έκτρωση, θα διαβάσει στη διεθνή βιβλιογραφία, πως κάποιες από αυτές εκδηλώνουν άρνηση (αμυντικός μηχανισμός που στηρίζεται στο συναίσθημα του θυμού), ενώ κάποιες άλλες αποχαιρετούν σπαρακτικά το αγέννητο παιδί τους εκδηλώνοντας τη θλίψη τους.

Η ώρα της έκτρωσης είναι σαν σημείο μηδέν στης ζωή τους. Τραυματίζει τον εσωτερικό τους κόσμο και τα σημάδια του τραύματος είναι εμφανή στο σώμα, τα συναισθήματα, τις συμπεριφορές και κατ’ επέκταση και την ψυχή τους.

Σημάδια που δυστυχώς όμως, περνούν απαρατήρητα στον περισσότερο κόσμο και κυρίως τα ψυχικά. Ούτε οι ίδιες το καταλαβαίνουν, δίνουν δικές τους εξηγήσεις όπως κάνουν όλα τα ενοχικά άτομα που αποφεύγουν και φοβούνται να αντιμετωπίσουν το πρόβλημά τους.

Τα ψυχικά σημάδια της έκτρωσης είναι πιο πολύπλοκα και ακολουθούν δρομολόγια που θυμίζουν πένθος. Ενώ το αρχικό συναίσθημα είναι αυτό της ανακούφισης, δυστυχώς ακολουθείται από ένα «συναισθηματικό μούδιασμα» που είναι βασικό χαρακτηριστικό πένθους το οποίο στις οχτώ εβδομάδες από την έκτρωση ακολουθείται από συμπτώματα διαταραχής ύπνου, διατροφής, σεξουαλικής δυσλειτουργίας κ.ά. Πολλές απο τις γυναίκες περνούν σε ένα δυσκολότερο στάδιο, που αναφέρουν συμπτώματα κατάθλιψης όπως έλλειψη ενδιαφέροντος για ζωή, ατονία, βαθιά θλίψη, εκρήξεις θυμού και κλάματος χωρίς εμφανή εξωτερικό λόγο. Μερικες εκδηλώνουν και αυτοκτονικό ιδεασμό.

Τα συμπτώματα του «μετεκτρωτικού» συνδρόμου, ποικίλλουν ανάλογα με την οικογενειακή, ψυχολογική και ηλικιακή κατάσταση της γαιναίκας. Ομοίως ποικίλλει και ο τρόπος έκφρασης κι ο χρόνος εμφάνισής του σε κάθε περίπτωση.